מתי עוברים לשעון חורף השנה? שעון חורף 2023-2024
כמדי שנה בסוף אוקטובר חל מעבר לשעון החורף ובסוף חודש מרץ בדרך כלל חוזרים לשעון הקיץ.
למה בכלל צריך את המעבר בין שעון קיץ לשעון חורף?
מעבר בין שעון חורף לשעון קיץ זה תהליך נוהג, שחלק מהאזורים והמדינות נוקטים בו כדי לנצל טוב יותר את אור היום בעונות שונות של השנה. יש למעבר הזה מספר יתרונות. למשל
חיסכון באנרגיה. המניע ההיסטורי העיקרי למעבר בין שעון קיץ לחורף, אפשרות לחסוך באנרגיה. על ידי הזזת השעונים קדימה באביב, לאנשים יהיה יותר אור יום בערב, מה שמפחית את הצורך בתאורה וחימום מלאכותיים. זה היה רלוונטי במיוחד בעבר כאשר משאבי האנרגיה היו נדירים יותר, אבל היום נשאר מאוד רלוונטי במיוחד.
כאשר שעות אור היום מורחבות, זה מאפשר לאנשים לנצל טוב יותר את אור היום הטבעי במהלך ימי הקיץ הארוכים יותר. זה מעודד פעילויות חוצות ויכול להוביל לקבלת תוצאות יותר טובות בתחומים שונים כמו חקלאות, קמעונאות ותיירות.
יש עניין של הפחתת תאונות הדרכים. נמצאו מספר מחקרים, שטוענים כי שעון הקיץ עשוי להפחית את תאונות הדרכים וההרוגים מכיוון שיותר אנשים נוסעים בשעות היום, מה שמוביל בדרך כלל לשיפור הראות והמודעות בכבישים.
יש למעבר בין השעונים גם אספקט כלכלי: שעות אור ארוכות יותר בערב יכולות להגביר פעילויות כלכליות כמו קניות, אוכל בחוץ ותיירות. זה יכול להועיל לעסקים מקומיים ולכלכלה כולה.
אפשר גם לקשר את זה לאיכות חיים משופרת. אנשים רבים מעריכים לקבל יותר אור יום בערב במהלך חודשי הקיץ, מכיוון שהוא מאפשר יותר פעילויות פנאי בחוץ ויכול לשפר את הרווחה הכללית.
חשוב לציין שלא כל המדינות או האזורים מצייתים לשעון הקיץ, והיעילות והיתרונות שלו עשויים להשתנות בהתאם לגורמים כמו מיקום גיאוגרפי והעדפות תרבותיות. מדינות מסוימות בחרו לבטל את המעבר בין שעונים או שמעולם לא אימצו זאת מלכתחילה עקב חששות לגבי שיבושים בלוחות הזמנים, השלכות בריאותיות או האמונה שהחיסכון באנרגיה זניח בזמנים המודרניים.
אז לאחר כל ההקדמה, בוודאי אתם רוצים לדעת מתי עוברים לשעון חורף השנה 2023-2024.
המעבר מתרחש, כמו בכל שנה, ביום ראשון האחרון של אוקטובר, וזה אומר:
בשעה 2:00 בלילה, בין מוצאי שבת 28 באוקטובר – 28.10.2023 – י״ג בחשוון תשפ״ד לבין יום ראשון, 29 באוקטובר – 29.10.2023 – י״ד בחשוון, מזיזים את המחוגים של שעון לשעה 1:00 בלילה, שזה אומר שעה אחת אחורה.
האם מעבר שעון פוגע בגוף
החלפת שעונים, במיוחד בעת מעבר בין שעון רגיל לשעון קיץ, יכולה להיות בעלת מספר השפעות שליליות על בריאותם, רווחתם ושגרת היום של אנשים. חלק מהנזקים הפוטנציאליים הקשורים לשינויי שעון כוללים:
שיבוש דפוסי שינה: החלפת השעונים עלולה לשבש את דפוסי השינה של אנשים. באביב, כאשר השעונים "קופצים קדימה", אנשים עלולים לאבד שעת שינה, מה שעלול להוביל לחוסר שינה ולהשלכות הבריאותיות הנלוות לכך, כגון עייפות מוגברת, ירידה בביצועים קוגניטיביים והפרעות במצב הרוח. בסתיו כאשר עוברים לשעון חורף, פחות נוטים לסבול מזה, כי מרוויחים שעת שינה אחת נוספת.
השינוי הפתאומי בזמן יכול לשבש את המקצבים הצירקדיים הפנימיים של הגוף, מה שמקשה על אנשים להסתגל ללוח הזמנים החדש. זה יכול להשפיע לא רק על השינה אלא גם על תפקודי גוף שונים, כולל ויסות הורמונים וטמפרטורת הגוף.
קיימים מחקרים, שטוענים ששינויי השעון עשויים להיות קשורים לסיכון מוגבר לבעיות בריאותיות מסוימות. כמה מחקרים קשרו מעברי לשכיחות גבוהה יותר של התקפי לב, שבץ ובעיות קרדיווסקולריות אחרות. הפרעות בשינה והפרעות בקצב הצירקדי יכולים לתרום לסיכונים בריאותיים אלו. עד כמה זה ממש נכון, קשה להגיד בוודאות.
לעתים, תהליך ההסתגלות ללוח זמנים חדש יכול להיות מלחיץ עבור אנשים רבים. הלחץ הנוסף יכול להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית והרווחה, ועל בעיות פרודוקטיביות ועבודה. בימים שלאחר החלפת שעון ניתן לראות ירידה בפריון ועלייה בתאונות עבודה עקב קשיי הסתגלות. אנשים עשויים למצוא את זה מאתגר להתרכז ולבצע ביעילות.
החלפת השעונים עלולה לשבש את השגרה היומית, כגון זמני ארוחות, לוחות זמנים של תרופות ולוחות זמנים של בילוי ותעסוקה לאחר בית ספר, מה שעלול להיות מאתגר במיוחד עבור ילדים ויחידים עם מצבים רפואיים מסוימים.
השפעות שליליות במצב הרוח: חלק מהאנשים חווים שינויים במצב הרוח, כולל עצבנות ושינויים במצב הרוח, במהלך תקופת ההסתגלות שלאחר שינוי השעון.
ראוי לציין שהיקף הנזקים הללו יכול להשתנות מאדם לאדם, ולא כולם מושפעים באותה מידה מהשינויים בשעון. כמו כן, לא שנכח על כך, שרובנו מרוויחים עוד שעה אחת של שינה וגם, אנשים שמתחילים את היום העבודה שלהם מאוד מוקדם, יקומו ויהיה כבר מואר ולא חשוך.